Bodelningsavtal mall - gifta
Vår bodelningsavtalsmall är en gratis mall som gäller för två makar i äktenskap. Bodelning sker när makar skiljer sig och deras giftorättsgods (Den egendom som tillhör den ena maken i ett äktenskap eller registrerat partnerskap och som omfattas av giftorätt.) ska fördelas dem emellan.
Vid skilsmässa ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning. Detta förutsatt att makarna inte endast har enskild egendom och ingen hävdar rätt till den andres egendom. I det fallet behövs det inte upprättas en sådan.
Formaliteter bodelning
Bodelning görs av bägge makarna tillsammans och handlingen över den som upprättas ska signeras av bägge parter. Är den ena maken död, förrättas bodelningen av den andra maken samt den dödes arvingar och eventuella testamentestagare.
Läs gärna mer om bodelning vid skilsmässa på Skatteverkets webbsida.
Du får gärna använda denna mall för att upprätta ett bodelningsavtal mellan dig och din make. Du är även fri att ändra i den efter eget tycke.
Filtyp: .doc
Storlek: 35 kB
Version: 1.1
Nedladdning: Gratis
Är du sambo? Då gäller istället bodelningsavtal för sambos.
Vanliga frågor kring bodelning
Måste man göra bodelning när man skiljer sig?
Ja, enligt lag måste makar göra bodelning när dom skiljer sig. Gör dom inte det kommer den så kallade giftorätten att ligga kvar. Den i sin tur betyder att respektive make har rätt den till hälften av värden på den andres egendom. Gör ni inte en bodelning är risken därför stor att det kommer skapa stora konflikter i framtiden. Det skapar dessutom problem i vardagen då du alltid måste ha den andres godkännande om du t.ex. ska ta lån eller sälja något som är en del av giftorätten
Måste man göra bodelning även när man är överens?
Ja, det måste man. Det är en lagstadgad skyldighet för alla som vill avsluta ett äktenskap. Till skillnad mot sambos där det endast måste göra enligt lag om en begär det, så ska det alltid genomföras vid skilsmässa.
Vad ingår i bodelningen?
I den ingår allt giftorättsgods och till det räknas allt som inte är enskild egendom.
Hur lång tid tar det?
Det beror på om makarna är överens eller inte. Är man överens brukar det gå fort då man kan göra det själv, exempelvis genom att ladda ner vår mall ovan. Det som kan ta lite tid är att ordna bankärenden och liknande kring exempelvis den gemensamma bostaden. Det kan vara att skriva om lån, byte av ägare av lagfart eller ordna med överlåtelseavtal för bostadsrätt.
Är man inte överens ska man ansöka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten. Då kan ärendet ta tid men det beror ju helt på hur kompromiss- och samarbetsvilliga makarna är.